miercuri, 22 aprilie 2009

Zoo in Singapore

Doamne, daca o sa ma reincarnez vreo data, ajuta-ma sa ma reincarnez la Zoo. Singapore! Ca doar nu's mistret galben sa ajung in Baneasa.

Ajungem la zoo cu un taxi. Un indian cu care intru in vorba destul de usor. Daca stiu engleza, sunt destul de volubili si abia asteapta sa le explice ei turistilor cum e aici. Sa ai masina aici e destul de scump. Pe langa masina care e considerabil mai scumpa decat in Europa, trebuie sa platesti o taxa de drum de aprox. 5.000-6.000 S$ pentru sase luni. In plus, pe drum sunt asa numitele ERP - un sistem de plata automat, suplimentar, pentru ca ai trecut pe acolo. De ex. pe noi ne costa taxiul 12S$, din care aprox 3S$ acest ERP. La companie trebuie sa lateasca 92S$ per zi, taxa. In fiecare zi. Indiferent daca munceste sau nu. Exceptie fac sarbatorile legale si doua duminici pe luna. Daca vrea statie mai plateste 50S$ per luna. Si apoi taxele catre stat. Asta numai daca reuseste sa mai faca venituri mai mari de 30.000 S$ pe an.

Pe langa asta trebuie sa aiba grija si cu politia. Ai 10km peste limita admisa. Dupa care incep sa-ti ia puncte. 12 puncte indiferent de viteza. La 24 iti suspenda permisul. Daca te prind baut iti suspenda permisul direct. Pentru doi ani! A doua oara mai primesti si puscarie sase luni. Si nu poti sa-i mituiesti, intreb eu, bineinteles? Nu! Sunt bine platiti. Iar tentativa de mituire la nivelul asta se pedepseste cu sase luni de puscarie. Tre' sa aiba ceva locuri in puscarii oamenii astia!

Ne mai face el si ceva recomandari de shopping, bineinteles, la un mall din Little India. Oricum, Singapore cu totul e un mare mall.

Dar sa ne intoarcem la zoo.

Luam bilete 3 in 1. E mai ieftin cu 13S$. adica 45S$. Asta inseamna ca pe langa zoo, mai avem Night Safari si Birds Park. Intrebam daca putem sa le facem pe toate in aceeasi zi. Daca putem, da! Daca nu, avem la dispozitie o luna sa le facem pe toate. Nu inteleg ce vrea sa spuna. E doar 11.00. Cat o sa stam la zoo? Doua-trei ore? Pana seara avem timp si de pasari.

Intram in zoo si realizez.

Un parc in aer liber intins pe zeci de hectare, in care nu vezi o cusca. Totul e gandit sa te faca sa simti ecosistemul in care traiesc animalele si sa fi parte a lui.

Adica? Inchipuiti-va ca stati la o distanta de 10-15m de un leu si trei leoaice, iar intre voi nu exista nimic. Nu tu cusca, nu tu gard, nu tu geam. Nimic! Un canal mare cu apa si un gardulet de 0.5m, decorativ, care sa nu-ti obtureze in niciun fel vederea. Pentru orice rapitor la fel: tigru alb, puma, hiene etc.

Daca voiai sa te apropii mai mult, in cadrul ecosistemului erau laturi cu sticla de sus pana jos.

La girafe - aer liber. Sa le vezi mai bine, aveai ocazia sa mergi pe niste platforme mai inalte pana aprope de ele.

Urangutanii? Un spectacol. Construit pe deasupra aleilor si bancilor de vizitatori fara absolut nicio protectie vizibila.

Era sigur? Fiecare animal avea un cip incorporat care-l facea sa explodeze daca depasea o anumita arie bine definita. Glumesc!

Totul gandit astfel incat sa ia in calcul obiceiurile si performantele fiecarui animal. La care probabil adaugau o perioada de acomodare inainte de a-i lasa liberi. Daca sarea mai mult, faceau un canal mai lat. Daca era mai mare (ex. Rinocer alb), faceau un canal mai abrupt si mai adanc. Daca nu era periculos era facut ca un parc pe unde te plimbai printre animale. M-am plimbat


printre canguri, fluturi, pasari si maimute. M-am plimbat prin tot atlasul zoologic!

Era super comun sa gasesti pe alei un copac in care traia de ex. o anumita specie de


maimute mici. Neingradit, nenimic! Doar o placuta cu detalii despre animalul respectiv. Intindeai mana si faceai o poza.


Iar ecosistemul era ecosistem. Nu un animal amarat si costeliv intr-o parte. Nu! Ecosistem. De la vegetatie si forme de relief alese cu grija, cu parte subacvatica


(vizibila) reprezentativa pana la cateva specii de animale care pot trai impreuna fara probleme, astfel incat sa vezi cu adevarat partea aia de lume.



Erau mult animale? Pai imaginati-va valea Etiopiana facuta cu stanci, cascade si copaci cu gazele, sacali, hidre si o turma de peste 70 (saptezeci) de babuini!



Pentru copii - o nebunie! La aproximativ fiecare jumatate de ora incepea (in locuri diferite) cate un spectacol interactiv cu diverse animale: elefanti, pinguini, leu de mare (un fel de foca de trei ori mai mare) etc.

Intrati pe zoo.com.sg pentru harta completa.


Deosebit! Desi m-am plimbat prin toata lumea si am vazut o gramada de lucruri pana acum locul asta ramane intiparit in mine. Abia astept s-o aduc pe Leone aici.






-- Post From My iPhone

Un comentariu:

  1. Frumoasa poveste!

    Scriu commentul asta de pe malul lacului din Parcul Titan (sunt aci la o filmare cu colegu Barney, are el grija de toate, asa incat eu muncesc pa laptop). E plin de rate lacul asta, imprejur mai sunt si ceva caini. Simt ca, pe undeva, suntem toti in vizita la zoo.

    RăspundețiȘtergere